banner here

Ekmek Yaparken

- 19:34
advertise here
1. Mayayı erittiğiniz süt veya su mutlaka oda sıcaklığından daha ılık olmalı. Çok sıcak veya çok soğuk malzeme mayanın kıvam ve tadını bozar.

2. Mayayı erittiğiniz su veya süte muhakkak tozşeker karıştırarak iyice yoğurun.

3. Mayayı erittiğiniz su veya sütün üzerinde hafif bir köpük oluştuğunda, mayanızın hazır olduğunu anlarsınız.

4. Hamuru hazırlarken önce tuz ve unu karıştırın sonra diğer malzemeleri ekleyerek hamuru yoğurun.

5. Hazırladığınız ekmek hamurunun üzerini hava geçiren bir bez ya da tülbentle örterek, ılık ortamda 1 saat dinlendirin. Bu ortamda pencerenin açık olmamasına dikkat edilmeli ki ısı aynı derecede muhafaza edilsin.

6. Mayalandırdığınız hamuru, ikinci kez yoğurarak yağlanmış fırın kabına alarak en az yarım saat daha mayalanmaya bırakın.

7. Mayalanma süresini kısaltmak için, pişeceği fırın kabına aldığınız hamuru çok ılık ısıdaki fırında bekletebilir sonra fırından çıkartmadan fırın ısısını 200 dereceye yükselterek pişirebilirsiniz.

8. Ekmeği pişirirken, fırının kapağı açılmamalı.

9. Ekmeğinize somon şeklini vermek için, ellerinizi su ile ıslatarak şekillendirin. Üzerine şekil vermek için bıçağı, hamurun yarısına kadar batırın.

10. Ekmeğinizi mikserle çırparak da hazırlayabilirsiniz. Yaş maya yerine toz kuru maya kullanabilirsiniz.

11. Evde ekmek yaparken, içine koyacağınız bir miktar haşlanmış ve ezilmiş patates, ekmeğin bayatlama süresini uzatacaktır.

12. Ekmek yaparken, beyazlatmak için fazla işlemden geçirilen ve vitamin kaybına uğrayan "beyaz un" yerine "tam buğday ununu" tercih edebilirsiniz.
Advertisement advertise here


EmoticonEmoticon

 

Start typing and press Enter to search