Mayalandırma

Maya yapımının ve kullanımının püf noktaları!


Mayanın, su ile yoğrulan una karıştırılarak elverişli ortamda dinlendirilmesi sonucunda kabarması işlemine mayalandırma denir. İçerik yapısına ve kullanım şekline göre farklılık gösteren başlıca 3 maya çeşidi vardır.

Maya çeşitleri Yaş Maya: 
Yapısında yüzde 70 su içeriği bulunduğu için yaş maya olarak adlandırılan bu maya çeşidi, 4 derece soğukta saklanır. Dayanma süresi ise 3-4 haftadır.

Kullanım şekli: 
Maya, tuz, tozşeker ılık suda eriyene dek karıştırılır. 15 dakika dinlendirilip una eklenir.

Aktif Kuru Maya: 
Yapısında yüzde 12-15 su içeriği bulunan aktif kuru maya, ılık ya da sıcak suda eritmek için idealdir.

Kullanım şekli: 
Maya, tuz, tozşeker ılık ya da sıcak su ile karıştırılır. 15 dakika dinlendirilip una eklenir.

İnstant Maya: 
Granül yapıya sahip İnstant maya, hemen çözülebilir oluşuyla kullanımda oldukça pratiktir.

Kullanım şekli: 
Maya, una eklenerek kullanılır.

✎ Mutfağınız için olmazsa olmaz olan her bilgi burada!

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

İletişim Formu